We hebben het inmiddels allemaal wel eens gezien. Misschien heb je het zelfs al wel eens laten zetten?! Maar zelf gellak zetten is nog niet zo makkelijk als het lijkt! Er komen veel stappen bij kijken. En wanneer je niet precies bent, kan het zijn dat al je werk voor niks is geweest en je binnen een paar dagen niks meer over hebt van je harde werk. Dus in deze blog ga ik antwoord geven op de vraag; wat heb je nodig voor gellak?

Dus ga ik je in deze blog uitleggen welke spullen je allemaal nodig hebt om thuis zelf te beginnen met het zetten van gellak. Je kunt bijvoorbeeld een startset kopen van een merk wat je online hebt gevonden. Maar je kan ook zelf de spulletjes bij elkaar zoeken. Ik ga je uitleggen wat je nodig hebt en waarvoor het dient!

Ik ga uitleggen welke benodigdheden je nodig hebt voor het zetten van gewone gellak. Je kunt je nagels met alleen gellak niet verlengen en ik ga er ook niet vanuit dat je 1 kleur aanbrengt op je nagel zonder nail art. Oke, let’s go!

DEEL 1 – De voorbereiding

Je kunt het lakken van je nagels met gellak in principe opdelen in 2 delen. Het voorbereiden van de nagels en het lakken van de nagels. Ik ga beginnen met het uitleggen van de benodigdheden van de voorbereiding.

Vijl #1

nagelvijl

Het eerste wat we gaan gebruiken om de nagels voor te bereiden is een nagelvijl. Hiermee kun je de nagels in vorm vijlen en eventueel korter maken. Let erop wanneer je je nagels vijlt, dat je niet heen en weer gaat. Ga van links naar rechts, til de vijl op en begin weer bij het begin. Wanneer je heen en weer vijlt, kan je de nagels beschadigen.

Ik gebruik zelf de vijl hierboven op de foto die vind je HIER. Ik vind een kartonnen fijn met een grit van 100/180 het fijnste. Meestal gebruik ik voor het vormvijlen eerst de 100 kant en daarna werk ik het even af met de 180 kant. Je kunt per kant voelen welke kant grover voelt. De grove kant gebruik je als eerst.

Metalen bokkenpootje

Het bokkenpootje gaan we gebruiken om onze nagelriemen aan te pakken. Je kunt hiervoor ook een houten bokkenpootje gebruiken. Maar ik vind deze veel fijner werken!

Met de brede kant kun je heel handig de nagelriemen iets terugduwen. Let er op dat je jezelf geen zeer doet! Met de smalle kant kun je vervolgens voorzichtig de dode huid op je nagels rondom je nagelriem weg te schrapen.

Vellentang

vellentang

Met de vellentang kan je eventueel voorzichtig velletjes rondom je nagelriemen wegknippen. Let erop dat je niet de diep knipt! We willen geen bloedende, geïrriteerde en pijnlijke nagelriemen. Je hoeft deze tang dus niet te gebruiken.

Vijl #2

buffervijl

Deze vijl wordt ook wel een buffervijl genoemd. Deze gaan we gebruiken om het oppervlak van de nagels op te ruwen. Dit is nodig om de gellak te laten hechten aan de nagels. Je kunt met deze vijl voorzichtig heen en weer gaan over de natuurlijke nagels. Let erop dat je elk hoekje hebt gehad, maar zorg ervoor dat je er niet te veel overheen gaat. Je wilt de nagels niet verdunnen.

Kwast

kwast

Dit product is net als de vellentang ook niet perse nodig. Maar wel handig. Voordat je begint met lakken moeten je nagels stofvrij zijn. Met de kwast kun je de meeste stof er vast afhalen. Het is wel verstandig om ook je handen nog even te wassen voor je verder gaat om alle stof te verwijderen.

Celstofdeppers

Dit is een super handig product, wat je een beetje kunt zien als de vervanger voor een wattenschijfje. Aangezien wattenschijfjes vaak pluizen aflaten, zijn celstofdeppers beter geschikt wanneer je de nagels schoonmaakt. Je kunt ze ook gebruiken om je kwastjes mee schoon te maken bijvoorbeeld. Met een beetje 70% alcohol op een celstofdepper maak je je nagels perfect schoon en vetvrij om een basis te creëren voor de lak. Wil je oude gellak verwijderen? Dan kun je wel beter watten of wattenschijfjes gebruiken.

En dan hebben we het deel van de voorbereiding wel gehad! Wil je nog precies weten hoe je alle stappen moet uitvoeren om je nagels perfect voor te bereiden? Lees dan ook even DEZE blog.

DEEL 2 – Het lakken

De lamp

We gaan beginnen met het belangrijkste van alles. Want zonder dit, gaat je gellak niet drogen. De lamp! Je kunt kiezen voor een UV lamp of een LED lamp. Hierover zal ik nog even een aparte blog schrijven. Anders ben ik straks een uur verder. Wat je voor nu moet weten, is dat je met een LED lamp de lak minder lang onder de lamp hoeft uit te harden.

Mijn lamp is een combi lamp van LED en CCFL. Zit houdt kort gezegd in dat ik de lampen niet los kan vervangen. Dat de lampen niet te veel warmte afgeven en de lamp heel lang meegaat.

Deze lamp moet je handmatig bedienen. Elke keer dat je je hand erin doet moet je het knopje indrukken met de gewenste tijd, voordat hij aan gaat. De lamp gaat nadat de tijd is verlopen vanzelf weer uit. Je hebt ook lampen die je maar 1x hoeft aan te klikken en vervolgens automatisch aangaan wanneer je je hand in de lamp stopt. De lamp die ik in de salon gebruik heeft dit wel. dat vind ik voor praktische redenen wel heel fijn.

De lamp hard de lak uit. Doe je de lak dus niet in de lamp, dan blijft deze vloeibaar. Dit is dus een hele belangrijke stap in het zetten van gellak. 1 waar je 100% niet zonder kunt!

Base en top coat

basecoat en topcoat

Ook onmisbaar tijdens het zetten van gellak. De basecoat gebruik je als eerste. Met gellak is het belangrijk dat je de lak dun op de nagels lakt. Ook moet de lak niet op de huid zitten. Dit is wel even oefenen. Maar je hebt het zomaar onder de knie!

De topcoat gebruik je als laatste om je nagels af te lakken. Let erop dat je deze ook weer in een dunne laag aanbrengt, maar dat je wel de hele nagel ermee bedekt! Let erop dat je topcoat een plaklaagje kan achterlaten! Deze kun je verwijderen met een celstofdepper met 70% alcohol. Maar sommige merken verkopen ook speciale gel cleansers. Deze heb je echter niet perse nodig.

Zowel de topcoat als de basecoat moeten uitharden in de lamp zodat ze ‘drogen’. Dit verschilt per merk gellak en welke lamp je gebruikt hoe lang je lak in de lamp moet. Let er op dat je iedere laag apart uithard in de lamp voor je de volgende laag gaat lakken.

Veel merken verkopen ook primers die je aan kunt brengen om de nagel uit te drogen voor je begint met lakken. Ik heb hier zelf echter geen ervaring mee dat het langer of beter blijft zitten. Ik gebruik het dus zelf niet en de lak blijft zonder moeite 3 weken mooi.

Kleur lak

gellak kleur

De meeste merken hebben super veel kleurtjes waar je uit kunt kiezen. Ik hou zelf vooral van donkere kleuren en pastel tinten. Het mooiste effect krijg je als de gellak in 3 dunne laagjes aanbrengt op de nagels. Dan is het mooi egaal en wordt het niet te dik op de nagels. Dan lijkt het snel nep en lelijk. Ook hier moet je er weer om denken dat je elk laagje gellak in de lamp doet om tussendoor uit te harden!

Nagelriemolie

nagelriemolie

Nu kan je de nagels en nagelriemen nog wat extra liefde geven door ze te verzorgen met een nagelriemolie. Je kunt hiervoor ook heel goed jojoba olie gebruiken!

Nu heb ik alles wat je nodig hebt om je nagels te lakken met gellak uitgelegd! Sommige merken hebben ook hele handige startpakketten, waarin alles zit wat je nodig hebt om te starten met zelf zetten van gellak! Super handig natuurlijk! Wil je nou ook weten hoe je zelf je nagels kunt lakken met gellak? Lees dan ook even deze blog, of check even on YouTube kanaal!

Ik hoop dat door deze blog duidelijk is geworden welke producten je allemaal nodig hebt om te starten met gellak! Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties, dan ga ik zo snel mogelijk reageren!

Gellak Nederland

Door Mikki

Eén gedachte over “Wat heb je nodig voor gellak zetten?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *